Zehirli Balon Balığı Tehlikesi Nedir?
Süveş Kanalının açılması ile 1800 lü yıllardan itibaren Kızıldenizden bir çok balık Akdenize geçerek kalıcı bir popülasyon oluşturmaya
başladı.Bunlardan bazıları lezzetli olup sofralarımız süslerken başta balon balığı olmak üzere istilacı balıkolarak adlandırabileceğimiz bir çok balıkta yerel balıklar için tehtit unsuru haline gelmişlerdir.
Balon balığı özellikle son 10 yıl içersinde Kıbrıs açıklarında ve Doğu Akdenizde balıkçıların düşman durumuna gelmiçlerdir.Saldırgan ve sert bir çene yapısına sahip olan bu balıkbalıkçıların ağlarına takılan balıkları yerken ağlarda büyük ölçüde zarar veriyor.
Zerdiği zarar kadar da tehlikeli olan balon balığı sert çene yapısı sayesinde zehirde içeren mercanlardan besleniyor. Bünyesine aldığı bu zehiri vücüdunda küçük bir kesecik içerisinde biriktiren balon balığı yenilmesi durumda ölüme kadar uzanabilen büyük tehlikeler doğurabiliyor.
Uzmanların yaptığı açıklamalarda bu balığının yenilmemesi gerektiği belirtilirken, yurt dışında farklı yöntemler ile temizlenerek zehirin ete bulaşmasını önleyerek balon
balığının yenildiğinde bilindiği açıklanıyor.Her ihtimale karşı balon balığının yenilmemesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
Doğu Akdenizde son 10 yılda sıkça rastlanmaya başlanan balon balığına son yıllarda Ege Denizinde de rastlanmaya başlandı.Yerel balıklar için ileriki dönemlerde tehlike oluşturmaması için bu balıkların üreme dönemlerinde avlanmaya açılması ve sayılarını azaltılması denizlerimizde ekolojik dengenin bozulmaması için atılması gerekli bir adım olduğu açıklanıyor.