Elektirikli Izgarada Balık Nasıl Yapılır?
Elektirikli ızgarada balık nasıl pişirilir?
Balık pişirmenin en sağlıklı ve lezzetli yöntemlerinden biri de ızgarada pişirmektir. Özellikle levrek, çipura ve lüfer gibi yağlı balıklar ızgarada çok lezzetli olur. Izgarada lezzetli olur hemde sağlı diyoruzda peki ızgarada balıklığı evde nasıl yapacaz. Özellikle büyük şehirlerde mangal yapıp ızagarada balık pişirmek büyük sorun. Balkonda mangal yapsan olmaz, dışarı gitsen karda kışta havalar uygun değil. Pişmiş alayım desen levreğin tanesine 40 TL isteniyor.(pazarda çok daha tazesinin kilosu 28 TL) Pişmiş almak çok maliyetli. 4 kişilik bir aile160 TL ödememek zorunda en az. Peki nasıl olacak bu iş derseniz basit bir elektirikli ızgara imdadınıza yetişecek derim.
Bizlerde uzun yıllardır yok ev kokmasın falan diye dışardan aldık, ızgara tadı bir başka oluyor dedik ama artık maliyetler dayanılmaz duruma geldi. Haftada bir balık yiyelim desen aylık maliyetin 600 TL yi buluyor.
Geliyorum işin sırrına.
Daha önce benim çok defa gördüğüm işe yaramaz dediğim küçük basit elektirikli ızgara bize lezzetine doyum olmaz balıklar pişiriyor. Evet bende ilk başta hadi canım bu işe yaramaz diyordum ama maliyetler karşısında denemek zorunda kaldım ve sonuç inanılmaz oldu.
İlk olarak markası önemli değil küçük boy üsten ısıtmalı bir ızgara temin edin. Üstten ısıtmalı olması önemli daha az koku yapıyor. Fiyatları 70/80 TL civarında. Zaten çok basit bir alet sadece üstünde rezistans var. Açma kapama düğmesi o kadar.
Ben levrek seviyorum o yüzden levrekle başladım denemelere. Levrekleri güzelce temizleyip yıkayıp biraz beklettim süzülsün diye. İyi pişmiş sevdiğimden balıkları kelebek şeklinde açtım. (dilerseniz içlerine ikişer defne yaprağı koyarak normal şekildede pişirebilirsiniz)
Balıkların üstüne ince bir zeytin yağı gezdirdim. 3 levrek için birer tatlı kaşığı kekik, kimyon, pul biber, tuz ve nane atıp balıkları alt üst yaparak baharatları iyice karıştırdım. (dilerseniz 2 diş sarımsağı rendeleyerek ekleyebilirsiniz).
Ardından ızgaranın alt bölümünde olan su haznesine bir bardak hazneden taşmayacak kadar su ekledim. (Suya güzel koku yapsın diye limon kabuğuda atabilirsiniz). Ek olarak satıcılar hiç koku yapmaz diyorlar ızgara için ama inanmayın yalan azda olsa koku yapıyor. Kokudan rahatsız olmuyorsanız sorun yok. Koku olmasın diyorsanız uzatma kablosu ile balkona yada pencere kenarına alabilirsiniz ızgarayı. Ben balkonda yapıyorum sıfıra yakın koku diyebilirim.
Balığı ızgaraya derisi alta gelecek şekilde koyuyorum ilk olarak. Çevirmesi daha kolay oluyor. Balığın ilk yüzü 7/8 dk da ideal şekilde pişiyor zaten ama istediğiniz oranda piştiğini dünüyorsanız ters çevirebilirsiniz. bir balık toplam 15 dk da hazır anlayacağınız. Ben kelebelek yaptığımdan teker teker pişirdim. Kelebek yapmadan balıkların üstlerine çizikler atarak aynı anda iki balıkta pişirebilirisiniz. Yani 40/45 dk pişirme işi bitmiş olcaktır şimdiden afiyet olsun. Levrek ızgarayı bu şekilde yaptıktan sonra emin olun bu tattan vazgeçemeceksiniz
elektrikli ızgarada balık pişirmenin püf noktaları evde ızgara balık nasıl yapılır ızgarada balık nasıl yapışmaz elektrikli balık ızgarası mangalda balık yapmanın püf noktaları levrek ızgara nasıl yapılır elektrikli ızgarada balık