Çeken Akıntı (Rip Akıntısı) Nedir? Nasıl Kurtuluruz?


Çeken Akıntı Nedir, Nerelerde Nasıl  Oluşur ve Çeken Akıntıdan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?
Çeken akıntı özellikle Karadeniz kıyılarının tamamında, Ege ve Akdeniz'de de çok nadir olmakla birlikte rüzgarlı havalarda oluşan ve kıyıdan içeri doğru ilerleyen bir akıntıdır.
Peki çeken akıntı(rip akıntısı) nasıl oluşur;
Çeken akıntı deniz tabanında oluşan kum tepeleri ve kum tepleri arasında kalan çukurlar nedeniyle oluşur. Hızlıca gelen bir dalga tepler arasında kalan çukura(dalyan) dolar ve önündeki kum tepesine çarpara hız kazanıp yön değiştirerek geriye denizin açıklarına doğru yön değiştirir. Aslında futboldaki bir serbes vuruş gibi düşünebilirz bunu. Serbest vuruşu kullanan futbolcu topu baraj kuran oyunculara çarptırması gibi dir.


Baraj kuran oyunculara çarpan top geliş yönünün tersine yada sağa sola seker ve kalaye ulaşamaz. Aynı mantıkta kum çukurlarda hız kazanan dalgalara önünde baraj seti gibi duran  tepeye çarpar kırılır ve tepenin açısına göre sağa sola yada tam ters istikamette geri döner ve kıyıya ulaşmaz. Dalagalar rüzgarlı havalarda düzenli ve çok sık olduğundan bu geri dönüşler sıklarşır ve tam anlamıyla denizin içine salınan bir nehir gibi kıydan açıklara doğru düzenli bir akıntı meydana gelir. Halk arasında bilinenin aksine çeken akıntı (rip akıntısı) insanı suyun dibine doğru değil açıklara doğru sürükler. Hzıla akan bir nehirde olduğu gibi nehir sizi dibe çekmez akıtıyla ileri doğru götürür. Bu akıntıda kıyıdan çokta uzak olmayan bir mesafede sona erer ve akıntı ortadan  kaybolur. Sıkıntı kıyıda tepeler arasında oluşan hızlı akıntıdır aslında.
Karadeniz de genel olarak rüzgarlı ve dalgalı olduğundan Karedeniz kıyılarında çeken akıntı nedeniyle her yaz bir çok insan yaşamını yitirmektedir.

Çeken Akıntıdan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir? Rip akıntısından nasıl kurtuluruz
Çeken akıntı anlatmaya çalıştığım şekilde akıntıya kapılan kişiyi dibe doğru çekmez. Akıntıya kapılan kişiler panikleyip hızla kıyıya doğru yüzmeye çalıştıklarından güçsüz düşerler ve yorgunluktan dibe batarlar. Akıntıya kapıldıysanız ilk olarak panik yapmayın ve bırakın akıntı sizi açıkğa doğru sürüklesin. Unutmayın en iyi yüzücüler bile çeken akıntıya karşı koyamazlar akıntıya doğru yüzmeyi asla denemeyin. Sadece suyun üzerinde durabilmeye çaba gösterin. Akıntı kıyıdan kısa bir mesafe sonra zayıylacak ve tamamen etkisini yitirecektir. Etkisini yitirdiği anda kıyıya paralel şekilde akıntının hizasından uzaklaşıp yanlara doğru yüzün ve akıntının olmadığı bölümlerden kıyıya çıkın. Eğer yoruldunuz ve yüzemiryorsanız akıntıdan kurtulduğunuz anda elinizi kaldırıp yardım istemeye çalışın. Aslında olay panik yapmamak ve biraz biliçli olmak. Bu şekilde davrandığınızda çeken akıntıdan kurtulup rahat bir nefes alabilirsiniz.
Bunların en başında yapılması gereknlerde var tabi. İlk olarak özellikle dalgalı havalarda kendinize güvenip tek başınıza denize girmeyin. Unutmayın boğulan kişilerin büyük bir kısmı iyi yüzme bilen kişilerdir. Dalgalı havalarda kıyıdan çeken akıntı varmı diye anlamaya çalışın. Köpükler kıyıdan içeri doğru gidiyor yada nehir benzeri suyun üstünde içeri doğru bir akını şekli  varsa asla denize girmeyin.
Akdeniz'de Hatay/Çevlik sahilinde ve Karadeniz'in tüm sahillerinde çeken akıntı olma ihtimali vardır. Hayatınız ve sevdiklerin hayatları için önce önlem alın ve bilgilerinizi taze tutun. 

çeken akıntı nedir çeken akıntıdan kurtulma deniz akıntısı nedir rip akıntısı rip akıntısı nerelerde olur akdeniz'de rip akıntısı denizde akıntı nasıl anlaşılır denizde akıntıya kapılmak dibe çeken akıntı yüzeni içine çeken deniz akıntısı karadeniz rip akıntısı rip akıntısı hangi denizde olur rip akıntısından nasıl kurtuluruz

ceken-akinti-nedir-20180716.jpg
Sosyal Medyada Paylaş!!!
Hata Bildirimi Yap:

Bu İçeriğe Yapılan Yorumlar

Ziyaretçi Oy Ortalaması

NaN / 5

Oy Dağılımı

5
NaN% Complete (danger)
0
4
NaN% Complete (danger)
0
3
NaN% Complete (danger)
0
2
NaN% Complete (danger)
0
1
NaN% Complete (danger)
0



En Çok Tıklananlar

  • denizlerde_hava-durumu.PNG Denizlerimizde 3 günlük güncel rüzgar durumu
    Balıkçılar ve denize açılmak için plan yapanlar için denizleri...
  • tavuk-eti-ile-balik-avi-20140802.jpg Tavuk eti ile balık avı
    Tavuk eti ile balık avlanır mı diye düşünüyorsanız işte cevabı...
  • \d/BalikTarifleri/palamut-tava-tarifi-20141015.JPG Palamut Tava Tarifi
    Palamut tava nasıl yapılır, lezzete lezzet nasıl katılır!...     
  • sazanavi-20140208.jpg Sazan avı nasıl yapılır?
    Sazan avı teknikleri & sazan için boili topu kullanımı ve haz...
  • \d/BalikTarifleri/levrek-pisirme-tarifi-20150321 Levrek tava tarifi
    Tavada levrek nasıl kızartılır, evde levrek nasıl yapılır diye...
  • kiyi-balikciligi.JPG Kıyıdan olta ile balık avlamak
    Kıyıdan balık avı nasıl yapılır, kıyı avı için hangi balık ma...
  • yayin-baligi-yemi-20140814 Yayın balığı yemi nasıl yapılır ?
    Solucan, tavuk ciğeri ve pamuk ile yapılan çok ilginç yayın ye...
  • levrek-nasil-yakalanir.jpg Levrek avı nasıl yapılır?
    Levrek hangi havada / hangi rapala ile nasıl yakalanır...